KICAP CHAR KUEY TEOW ini, selain daripada boleh menghasilkan CKT ianya juga sangat sedap untuk Koey Teow Goreng @ Koey Teow Kerang. Kalau tak percaya...anda boleh cuba..
KOEY TEOW GORENG / KERANG
1.Masukkan 3 sudu minyak masak
2.Masukkan udang@ayam@daging
3.Masukkan 1 sudu cili Kisar
4.Masukkan Kicap 30ml
4.Masukkan Koey Teow(120gm)/tauge/kuchai/sawi/kobis (ikut selera anda)
5.Gaul bahan-bahan sehingga sebati
6.Masukkan 1biji telur ayam yang dipecahkan dalam bekas berasingan
7.Masukkan lagi Kicap 30ml
8.Apabila telur separuh masak, gaul sebati kemudian angkat.
9.Sedia untuk hidangan.
PENYEDIAAN KOEY TEOW GORENG / KERANG LEBIH MUDAH BERBANDING PENYEDIAAN CHAR KUEY TEOW KERANA:
1.Kawalan api tidak begitu penting
2.Boleh saja menggunakan peralatan sedia ada di rumah (dapur & kuali)
3.Tindakan tak perlu pantas kerana ianya tidak berkuah
4.Boleh goreng sekali 2@3 pinggan ikut saiz kuali anda.
p/s: Sukatan kicap mesti mencukupi, jika tidak masakan anda akan menjadi tawar.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment