Saturday, December 31, 2016

JOM MULA LANGKAH PERTAMA UNTUK BISNES KITA 2017.


Assalamualaikum wr.wb
Kita telah mempunyai produk yang telah memenangi ramai citarasa pelanggan. Kita juga telah mengambil masa yang agak lama untuk memahirkan skill dan teknik. Kita juga telah mempunyai pengetahuan tentang produk dengan baik sekali.

Ayuh kita mulakan tahun 2017 dengan merancang perniagaan kita. Apa yang kita perlu lakukan sebagai langkah pertama ? Dokumentasikan segala perancangan kita. Jangan hanya memikirkan dalam fikiran semata-mata. 

1.LOKASI
Lokasi perniagaan memainkan peranan penting. Cari lokasi yang strategik yang memudahkan pelanggan berkunjung. Dapatkan kadar bayaran sewa bulanannya.

2.RANCANG PENTADBIRAN 
Senaraikan keperluan untuk mentadbir perniagaan kita kelak. Kenal pasti perbelanjaan yang diperlukan. Sebagai contoh pengurus dan bayaran gajinya, bajet untuk alatulis yang mungkin kita perlukan, deposit bil-bil utiliti seperti air, elektrik, internet dan sebagainya. Mungkin kita perlukan sebuah komputer. Senaraikan semua keperluan dan kosnya.

3.RANCANG TENTANG PEMASARAN
Apabila memulakan perniagaan baru, kita perlu mempromosikan perniagaan kita kepada orang ramai. Ini semua akan melibatkan perbelanjaan awal sebelum perniagaan bermula. Adakah anda bimbang kos permulaan untuk memulakan perniagaan anda tinggi???  Teruskan kan mengumpul maklumat ini, anda belum dapat melihat keseluruhan perjalanan perniagaan anda lagi sekiranya Rancangan Perniagaan anda belum siap. Kos mencetak flyers, banner, kad perniagaan. Anda juga boleh memilih mengiklan di media sosial secara berbayar atau percuma. Media sosial sangat berpengaruh di zaman ini.

4.RANCANG OPERASI PERNIAGAAN
Senarai keperluan barang (aset), pekerja, bahan mentah, kesihatan, sistem jualan dan semua keperluan yang anda fikir perlu dan kosnya.

Setakat ini, jika maklumat-maklumat ini telah terkumpul anda telah mampu untuk menganggarkan kos untuk memulakan perniagaan anda. Biasa juga ianya di sebut KOS PERLAKSANAAN PROJEK.

Daripada kos perlaksanaan projek, kita akan dapat melihat modal pusingan setiap bulan untuk membiaya operasi perniagaan kita. Nanti kita akan melihat pasaran setempat untuk membuat ramalan jualan yang bakal kita perolehi apabila perniagaan telah bermula nanti.
wassalam

1 comment:

  1. Assalamualaikum wr.wb mohon maaf kepada teman teman jika postingan saya mengganggu anda namun apa yang saya tulis ini adalah kisah nyata dari saya dan kini saya sangat berterimah kasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala atas bantuan pesugihan putihnya tampa tumbal yang sebesar 15m kini kehidupa saya bersama keluarga sudah sangat jauh lebih baik dari sebelumnya,,saya sekaran bisa menjalanka usaha saya lagi seperti dahulu dan mudah mudahan usaha saya ini bisa sukses kembali dan bermanfaat juga bagi orang lain,,ini semua berkat bantuan Mbah Rawa Gumpala dan ucapa beliau tidak bisa diragukan lagi,bagi teman teman yang ingin dibantuh seperti saya dengan pesugihan putih bisa anda hubungi di no 085 316 106 111 jangan anda ragu untuk menghubuni beliau karna saya sud ah membuktikannya sendiri,karna Mbah tidak sama seperti dukun yang lain yang menghabiskan uang saja dan tidak ada bukti sedankan kalau beliau semuanya terbukti nyata dan sangat dipercay,,ini unkapan kisah nyata dari saya pak Rudi di semarang.Untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Mbah di ��PESUGIHAN PUTIH TANPA TUMBAL��

    ReplyDelete