Tuesday, July 1, 2014

ILMU DAN KEMAHIRAN ITU LEBIH PENTING...BUKAN SEKADAR KICAP!!!Assalamu'alaikum wr.wb
Selamat menjalani ibadah puasa kepada pembaca yang beragma islam. Saya mendoakan agar ibadah puasa ini diterima oleh Allah SWT hendaknya.
Saya ingin berkongsi sedikit pengalaman kepada pembaca blog CKT. Pengalaman menganjurkan kursus selama hampir 5 tahun ini, saya dapati ramai dikalangan peserta saya berpendapat bahawa hanya faktor kicap CKT yang menjamin sedap atau tidak sesuatu Char Kuey Teow itu. Ramai juga pelanggan-pelanggan yang membeli secara online memberitahu saya bahawa hasil masakan mereka tidak seperti mereka harapkan.

Sebenarnya terdapat faktor lain yang memberi kesan terhadap citarasa CKT. Kebiasaannya kicap yang berbeza adalah berbeza cara penggunaannya. Contohnya saya melihat rakan saya menggunakan kicap CKT nya hampir 2 senduk besar untuk menghasilkan sepinggan CKT dengan nyalaan api yang kuat daripada mula hingga akhir masakan. 

Berbeza pula dengan Kicap CKT Global, kami hanya memerlukan 1 senduk kecil untuk menghasilkan 1 pinggan CKT. Anda boleh bayangkan bagaimana citarasa dan keadaan CKT jika rakan saya menggunakan tekniknya kepada kicap CKT Global?? Sudah tentu kicap akan cepat habis dan citarasanya akan hancussss!!!

Oleh yang demikian, CKT Global telah membuat keputusan menubuhkan School of Char Kuey Teow semata-mata hanya memberi pengetahuan dan kemahiran yang betul untuk menggunakan kicap keluaran kami pada awal 2014 yang lalu. Selain itu juga kami amat menekankan kepuasan hati pelanggan apabila mendapat citarasa yang sama walaupun menikmatinya di tempat yang berbeza.

Peserta kursus kami di ajar menggunakan sukatan yang sama setiap kali memasak CKT. Oleh yang demikian saya menyeru kepada peminat CKT yang ingin menggunakan kicap ini supaya datang kepada kami untuk kami kongsikan pengalaman kami cara penggunaan kicap ini dengan cara yang betul.

Saya juga setuju, semua orang boleh menggoreng CKT dengan menonton cara penyediaannya di youtube, tetapi tak ramai yang boleh mengekalkan citarasanya sehingga menambat hati pelanggan. Jadikanlah menuntut ilmu itu sebagai proses memajukan diri kita dan bukan sebagai bebanan .

sekian. 

No comments:

Post a Comment